Amningsproblem

Två av de vanligaste amningsproblemen är såriga bröstvårtor och mjölkstockning. Men de flesta amningsproblem går att lösa mycket enkelt. Vanligtvis handlar det om att barnet ligger fel vid bröstet, men det kan också ha andra orsaker.


Såriga bröstvårtor

De flesta amningsproblem går att lösa på enkla sätt. Om inte – ta hjälp av din barnmorska.

Ett vanligt amningsproblem som kan ge såriga bröstvårtor är att du har fel teknik vid amningen. Barnet kanske suger på fel sätt eller ligger för långt bort ifrån bröstet. Ett sätt för att undvika att du får såriga bröstvårtor är att efter varje amning studera hur bröstvårtan ser ut.

Om barnet suger rätt på bröstvårtan ska den vara rak och se ut som vanligt efteråt. Är bröstvårtan sned eller platt har barnet sugit fel.

För att undvika att bröstvårtorna blir såriga ska barnet ligga mage mot mage med dig och ha hela bröstvårtan och större delen av underdelen av vårtgården i munnen. Det är även viktigt att lufttorka brösten efter för att slippa såriga bröstvårtor.

Tips vid såriga bröstvårtor

Om du har fått såriga bröstvårtor ska du i första hand se till att barnet ligger rätt vid amningen.

Efter att du har ammat kan du smörja in bröstvårtan och vårtgården med lite bröstmjölk som har läkande och smörjande effekt. Lufttorka alltid bröstvårtan.

Har du mycket mjölkläckage kan du antingen lägga mjölkuppsamlare eller amningskupor i bh:n för att inte brösten ska bli fuktiga. Det är viktigt att brösten är torra och att du aldrig använder inlägg gjorda i plast.

Mjölkstockning

Ett annat amningsproblem som kan uppstå i samband med amning är mjölkstockning som kan bero på att inte alla mjölkgångar töms vid amningen.

Du märker att du fått mjölkstockning genom att brösten blir varma, ömma samt att du kan känna en eller flera förhårdnader i bröstet.

Oftast försvinner stockningen av sig själv om du fortsätter att amma normalt. Gör den inte det så kan du försöka med att massera förhårdnaderna under tiden du ammar för att få mjölkstockningen i mjölkgångarna att släppa.

Tips vid mjölkstockning

För att undvika att få mjölkstockning kan du tänka på att:

  • Inte bära en bh som klämmer åt brösten
  • Ta en varm dusch innan amning eller värm brösten med en vetekudde
  • Amma alltid det onda bröstet först
  • Mjölka ur bröstet själv om det inte töms helt vid amning
  • Variera amningsställning så att mjölkgångarna får fri passage
  • Sist men inte minst, vila!

Har du andra amningsproblem?

Amningshjälpen.se kan du läsa mer om dessa problem, samt andra.