Mat vid amning

Kost är en viktig fråga för en ammande kvinna. Dels för att barnet hämtar sin näring från bröstmjölken vid amning. Men också för att den ammande kvinnan inte ska drabbas av näringsbrist. Därför är det viktigt att ha en varierande, balanserad och medveten kost under amningstiden.


Mat vid amningDetta behöver du, din kropp och ditt barn

När du ammar behöver du i regel öka intaget av de flesta näringsämnena vi behöver, inte minst vitamin D, Omega 3-fett och folsyra.

Mager mjölk, lättfil, lättyoghurt, margariner och solrosolja är näringskällor rika på vitamin D.

Därtill ägg samt fet fisk så som makrill, sill och lax. Du kan också obekymrat äta kolja, sej, torsk, kräftor, räkor och hummer. Gärna flera gånger per vecka.

Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär samt fullkornsprodukter är rika på folat, folsyra vilket också är viktigt för dig som ammar.

Du bör också få i dig jod, genom salt, och järn genom exempelvis leverpastej, kött, blodpudding eller fullkornsbröd. Du hittar även järn i gröna grönsaker, speciellt i broccoli och spenat.

Ät alltså gärna:
  • Mager mjölk, lättfil, lättyoghurt
  • Margariner
  • Solrosolja
  • Ägg
  • Makrill, sill, lax, kolja, sej, torsk, kräftor, räkor och hummer
  • Grönsaker, gärna broccoli och spenat
  • Frukt och bär
  • Bönor, kikärter och linser
  • Fullkornsprodukter så som fullkornsbröd
  • Leverpastej, kött och blodpudding

En balanserad och regelbunden kost

Försök att äta regelbundet, åtminstone frukost, lunch och middag varje dag. Du kan med fördel också äta ett par mellanmål under dagen, gärna frukt.

Tallriksmodellen kan fortfarande rekommenderas när du planerar för dina måltider. Det är på flera vis viktigt att din kost är balanserad. En varierande kost är det enklaste sättet att få i dig alla de nödvändiga näringsämnen som du och ditt barn behöver under den närings- och energikrävande amningsperioden.

Mer vatten

Vid amning går det åt mycket vatten för att producera bröstmjölken. Se därför till att dricka lite mer vatten under denna period än vad du vanligtvis gör.

Ät sällan

Var mer försiktig med tonfisk, abborre och gädda, som kan innehålla kvicksilver. Dessa fiskar bör inte ätas mer än ett par gånger per år vid amning.

En del fisk fångad från Östersjön kan innehålla skadliga halter av dioxin och PCB.

Undvik helt

Undvik helt tobak och större mängder alkohol. Samt även örtprodukter, naturläkemedel och kosttillskott. Därtill bör även ginseng- och algprodukter undvikas, med fördel helt och hållet under amningstiden.

Kan jag ta ett glas vin?

Du utsätter inte ditt barn för några särskilda medicinska risker om du konsumerar måttliga mänger alkohol under amningstiden. Den alkoholmängd barnet får i sig i bröstmjölken är liten. Livsmedelsverket rekommenderar att begränsa konsumtionen till motsvarande ett eller två glas vin i veckan under amningsperioden. Det rådet gäller dock alla vuxna som har ansvar för och tar hand om ett litet barn.

Kaffe-latte mamma?

Koffein överförs till barnet under amning genom mjölken. Men endast i mycket små mängder. Därför behöver du inte inskränka på din normala kaffe-, och/eller tekonsumtion.