Därför är det bra att amma
Den näring som finns i modersmjölken är under de sex första månaderna det enda barnet behöver för att få i sig näring. Men amning handlar inte bara om mat, det är också en viktig del för att knyta band mellan mamma och barn.
Amning ger barnet näring och närhet
Den första mjölken är väldigt nyttig för barnet då den innehåller extra mycket protein.
Nyfödda barn behöver mycket närhet och näring, vilket de får naturligt genom amning. I modersmjölken finns även ämnen som skyddar barnet mot infektioner.
Rekommendationen brukar vara att, om du inte har några problem med din amning, amma barnet i minst sex månader.
Amning frisätter hormoner
När barnet är nyfött kan det behövas ammas på en gång. Det frisätts då två olika sorters hormoner hos kvinnan som kallas prolaktin och oxytocin.
Prolaktin är det hormon som styr mjölkproduktionen och fungerar som så att ju mer barnet suger, desto mer mjölk produceras i brösten.
Oxytocin är ett amningshormon som ger kvinnan lugn och ro, hjälper till i utdrivningen av mjölken och dessutom gör att livmodern drar ihop sig.
Råmjölk – den första mjölken
Den första mjölken som kommer ut brösten kallas för råmjölk. Den finns i brösten redan under graviditeten och produceras efter förlossningen i några dagar.
Råmjölken är väldigt nyttig för barnet då den innehåller extra mycket protein och viktigt antikroppar som ger barnet ett skydd mot infektioner.
Hur du ammar
I början kan det kännas svårt att veta hur du ska bete dig vid amning. Det gäller att hitta rätt teknik och att få det att fungera mellan mamma och barn. Barnets sugteknik är avgörande för om amningen kommer fungera bra eller inte.
Sugteknik
Det är viktigt att bröstvårtan kommer rakt in i munnen på barnet samt att barnets läppar är utvikta och omsluter vårtgården.
Näsan ska vara fri och hakan vila mot undersidan på bröstet. Om barnet har fel sugteknik kan man ofta se det på bröstvårtan. Efter amningen kan den då vara antingen sned eller platt.
Amningstekniker
Det kan vara bra att prova olika amningstekniker för att hitta en som känns bekväm och trygg.
Vissa kvinnor vill stödja upp barnet med en kudde för att kunna slappna av mer, andra föredrar att amma liggandes. Det är inte helt ovanligt att du under den första tiden behöver amma under natten. Det kan därför vara bra att kunna amma både sittandes och liggandes. Vid amning liggandes brukar det vara lättast att ligga på sidan och ha barnet vänt mot sig.
Om barnet inte tar bröstet
Om barnet inte vill ta bröstet kan du försöka locka fram sugreflexen genom att killa med fingret på kinden intill munnen eller stryka bröstvårtan på barnets överläpp.
Undvik sårig bröstvårta
För att undvika att bröstet blir irriterat eller bröstvårtan sårig kan man låta bröstet lufttorka efter amning. Försök amma vartannat bröst per amning och låt barnet suga färdigt för att på så vis veta att barnet är mätt.