Amma eller inte amma

Många mammor har problem med amningen. Men det finns bra hjälp att få om det inte fungerar som det ska. En del kvinnor vill inte amma trots att allt fungerar smidigt. Bröstmjölk är bättre än ersättning. Men det som är viktigast är hudkontakten mellan mamma och barn, och detta fungerar lika bra med bröst så som nappflaska.


Amma eller inte amma

Många mammor har problem med amningen

Amning är egentligen bland det naturligaste som finns, men ibland kan det ta lite tid innan allt fungerar som det ska.

För att hjälpa amningen på traven är det bra att barnet läggs vid mammans bröst direkt efter förlossningen. Det brukar få amningen och bröstmjölkproduktionen att komma igång snabbare. Denna mjölk är också den viktigaste mjölken.

Ungefär 30 procent av alla mammor har något problem med amningen. Detta kan vara väldigt stressig och psykiskt påfrestande. De vanligaste problemen med amning är såriga bröstvårtor, att det finns för lite mjölk eller att barnet inte vill ha bröstet.

De flesta problem går att ordna med rätt hjälp

Vill du amma så finns det hjälp att få mot alla dessa besvär. Amma är alltid det bästa alternativet och vill du det så finns det hjälp att få.

Kom ihåg att amning aldrig ska göra ont och gör amningen ont är det något som är fel. Kontakta BVC för att få rätt hjälp.

Vill du inte amma?

Modersmjölken är särskilt viktig de första sex månaderna och kan enligt vissa studier stärka immunförsvaret. Men vill inte du amma ska du aldrig behöva göra det. Modersmjölkersättning fungerar som ett väldigt bra alternativ.

Det viktiga med amningen är stimuleringen och hudkontakten mellan mamma och barn. Då anknytningen stärks. Detta fungerar oavsett om du ammar eller om du flaskmatar ditt barn.