Att sluta amma

Att sluta amma kan för många vara en känslig fråga. Det finns många skilda åsikter kring hur länge du ska amma och fördomar mot att amma för länge.


Att sluta amma med tröst av den andra föräldern

Att sluta amma – successivt

Amma så länge det känns bra

Eftersom att amning är ett så känsligt ämne, och det finns väldigt många delade åsikter om amningens fördelar/positiva effekter hos barnet, brukar man ge kvinnor det råd att amma så länge det känns bra.

När du däremot har bestämt dig för att sluta amma kan det vara bra att veta att det bör ske successivt.

Därför ska du inte sluta tvärt

Varför du inte bör sluta tvärt är dels för barnets men också för kvinnans skull. Brösten måste vänja sig vid att producera mindre och mindre mjölk samtidigt som barnet måste vänjas vid att inte ta bröstet hela tiden.

Skulle brösten kännas obehagligt fyllda kan du mjölka ur litegrann tills obehaget och spänningen försvinner. Mjölkar du ur för mycket slutar nämligen inte produktionen.

Tänk även på att vara konsekvent och bestämd när du väl tagit beslutet att sluta amma. Ett litet barn förstår inte varför de får bröstet ibland och ibland inte.

Sluta amma på natten

Att sluta amma på nätterna kan vara mycket svårare än att sluta amma dagtid. Under nätterna är du som mamma och förälder mycket trött och sömnen blir lätt störd av att barnet är ledset och vaknar mycket. Det kan då kännas skönt och enkelt att ge bröstet på nätterna för att snabbt kunna ge barnet tröst.

Det gäller att du gör det som känns bäst och skulle det innebära nattamning längre än vad du planerat är det ingen som helst fara.

Skriker av andra skäl

Däremot kan det vara mycket bra att tänka på att barnet kanske inte bara skriker på nätterna för att bli ammat. Det kan vara så att små barn behöver trygghet och närhet.

Kanske är det så att det räcker med att byta blöjan eller vaggas en stund. Det kan då vara enklare att den andra föräldern går upp och tröstar på nätterna. Främst om du vill att barnet ska sova längre och mer sammanhängande perioder under nätterna.