Så ammar du

När ditt barn föds sätts även din mjölkproduktion på riktigt igång. Direkt efter förlossningen läggs barnet vid ditt bröst.


Så ammar du

Så börjar du att amma

När barnet föds gör kroppen sig redo för amning. Vid förlossningen är nivåerna av prolaktin och oxytocin höga. Dessa hormoner styr bland annat mjölkproduktionen, amningsfunktionen och bröstmjölksutdrivningen.

För att på bästa sätt komma igång med din amning läggs barnet hud mot hud och får suga på bröstet direkt efter förlossningen. Sugandet aktiverar ytterligare hormonfrisläpp och underlättar därför amningen genom produktion och utsläpp av bröstmjölk.

Den första mjölken är särskilt viktig

Nyfödda barn behöver både närhet och näring vilket de får genom amningen. Den allra första mjölken som produceras de första dagarna kallas för råmjölk och är särskilt nyttig för barnet. Den innehåller nämligen extra mycket protein och viktiga antikroppar som skyddar mot infektioner.

Hur ofta ska jag amma?

De första veckorna kan du amma barnet så ofta och så länge som det vill. Och så ofta som du tycker att det känns bra.

De flesta barn visar tydligt när de är hungriga. Det kan vara ungefär sex till tolv gånger per dygn.

Rätt amningsteknik

Bröstvårtan ska komma rakt in i barnet mun, och inte snett ifrån. Dessutom ska barnets läppar vara utvikta och omsluta vårtgården för rätt sugteknik och för att undvika problem med såriga bröstvårtor och liknande.

Om barnet har haft fel sugteknik kan du se det på bröstvårtan direkt efter amningen då bröstvårtan blivit platt eller sned.

Ta gärna hjälp av en amningskudde för att barnet ska komma i rätt höjd med huvudet.

Om du inte vill eller kan amma

Det är ditt beslut om du ska amma och hur länge du ska amma. Rekommendationen är dock att eftersom modersmjölken är så pass bra för barnet att du ska amma i minst sex månader. Har du problem med din amning ska du söka hjälp på BVC för detta. Vill du amma ska du få hjälp att göra detta. De flesta problem går att ordna.

För dig som inte kan eller vill amma finns det mjölkersättning som fungerar som en väldigt bra alternativ.