Amning minskar mammas diabetesrisk efter bara månader

Enligt en trettio år lång studie räcker några månaders amning för att minska mammans risk för diabetes med nästan hälften.


En trettio år lång studie har slutligen gett resultat. Forskare visar att mammor som ammar i sex månader eller mer har en 47 procent lägre risk att drabbas av typ 2-diabetes jämfört med mammor som inte ammar.

Men även kvinnor som ammar en kortare period får en positiv effekt. För kvinnor som ammar mindre än sex månader minskar diabetesrisken med 25 procent.

Studien är utförd i USA och har följt över 1200 mammor i trettio år. Tidigare studier har visat att amning även är kopplat till lägre risk för bröst- och äggstockscancer bland mödrar.

– Vi har vetat länge att amning har många fördelar både för mamma och bebis men tidigare resultat har visat endast måttlig effekt på kroniska sjukdomar hos kvinnor. Nu ser vi ett mycket större skydd från denna studie vilket visar att mammor som ammar i flera månader efter förlossningen kan minska risken att utveckla typ 2-diabetes med nästan hälften allt eftersom de blir äldre. Detta är ännu en anledning att läkare, sjuksköterskor och sjukhus och beslutsfattare borde stötta kvinnor och deras familjer i att amma så länge som möjligt, säger forskare Tracy Flanagan, i ett pressmeddelande.